Oulun eri puolet – kolme teemaa

Oululla on monia puolia. Oululaisille tehdyn kyselyn perusteella on nyt hahmoteltu kolme teemaa, jotka kertovat tarinaa Oulusta kuvien ja tekstien avulla. Teemat eivät ole Oulun tulevan brändin osasia, vaan tulevaisuuteen kurkottavia tiivistyksiä Oulun eri puolista. Ne eivät ole toisensa poissulkevia tai vaihtoehtoja toisilleen, vaan kuvaavat kaupunkia eri vinkkeleistä.

Haluamme kuulla mahdollisimman paljon erilaisia tarinoita Oulusta, ja siihen tarvitsemme kaikkien oululaisten apua. Tutustu kolmeen erilaiseen teemaan alla. Sivun lopussa voit jättää oman Oulu-tarinasi tai ehdotuksen teosta, jolla teemme teemoista totta tulevaisuudessa. Tarinat voivat olla mitä tahansa kokemuksia Oulusta – tapahtumia, tunnelmia tai fiiliksiä kaupungin eri kolkista.

Kerro meille siis tarinasi ja ehdotuksesi teoista tulevaisuuden Oulussa. Voit myös kertoa, kuinka hyvin teemat sopivat juuri sinun Ouluusi.

Voit kertoa tarinasi myös somessa: lisää kuva, video tai teksti Facebook- tai Instagram-julkaisuusi, käytä jotain aihetunnisteista #oulujokaiselle, #ouluyhteys tai #pohjoinenoulu ja muista merkitä myös Oulun kaupunki. Tilisi tulee olla julkinen, jotta voit osallistua arvontaan.

Teema

Yksi kaupunki – ihan jokaiselle

Vastakohdat ja erilaisuus ovat Oulussa rikkaus. Kokisitko Oulun omaksesi, jos se olisi tulevaisuudessa täynnä mahdollisuuksia omanlaiseen tekemiseen – meille kaikille?

Oulun katukuvaa rikastavat eritaustaiset ihmiset kaikista maailman kolkista, tasa-arvoa juhliva Pride sekä ylpeys omanlaisista kaupunkilaisista katsomatta kansallisuuteen, uskontoon, seksuaalisuuteen tai sukupuoleen. Oulussa on tilaa kaikelle alakulttuureista monikulttuurisuuteen: siksi täällä syntyy niin paljon kaikkea hienoa.

Menestyäkseen kaupunki tarvitsee ”tullista tulleita”, ja sen takia Oulun ilmapiiri on lämmin ja positiivinen: tämä on toden teolla houkutteleva paikka elää. Se näkyy innostavana, yhteisenä kaupunkikulttuurina. Kävitpä sitten huippuluokan tanssitunneilla tai Rauhanyhdistyksen kokoontumisissa, sovit tänne. Oulun monenlaiset alueet ovat elinvoimaisia ja täydentävät toisiaan. Lähiöt, kylät ja taajamat kätkevät sisäänsä elävää elämää ja omalaatuisia oululaisia lähes 4 000 neliökilometrin alueella. Oulussa suvaitaan ja välitetään: ihmiset ovat kaupungin voima.

Neljä tyttöä tanssimassa Oulu2026-logon edessä.
Ihminen kalastamassa yksin tyynen veden äärellä.
Ihmisiä istumassa vilteillä Titta på Tuira -festivaaleilla.
Kaksi henkilöä kävelemässä ruskan keskellä metsässä.
Iloisia ihmisiä Pride-lippujen ja -kylttien kanssa.
Lapsi lumessa laatikkopyörän kanssa.

Teema

Uusi yhteys

Oulu on paremman arjen mahdollistaja. Kokisitko Oulun omaksesi, jos se olisi tulevaisuudessa elävän elämän tutkimusympäristö, living lab, jossa kaiken tekemisen lähtökohtana on innovaatioista aidoin, ihminen?

Kaupungin tarjoamaa avointa dataa hyödynnetään jokapäiväistä elämää helpottavissa ratkaisuissa, ja älykkyys tarkoittaa Oulussa paljon muutakin kuin puhdasta teknologiaa. Se nivoutuu aidosti arkeen esimerkiksi liikenteessä, kaupunki-infrassa ja palveluissa. Kaupunki on löytänyt mutkattoman arjen salaisuuden: palveluita, teknologiaa ja elämää tehdään ihminen ihmiselle.

Oulu on uusien yhteyksien kaupunki, sillä täällä luodaan uusia yhteyksiä ihmisten ja liiketoimintojen välille mihin päin maailmaa tahansa. Kiiltokuvia enemmän oululaisia yhdistää aitous: kun kohdataan, kohdataan oikeasti – ei vain somessa. Ihmisillä on aikaa toisilleen, tapahtui se sitten lenkkipolulla tai virtuaalitodellisuudessa. Ihminen saa kohdata myös itsensä rauhassa, sillä täällä on tilaa ja aikaa. Innovaatioiden ja kansainvälisen tason työn keskellä ollaan Oulussa kuitenkin myös luonnossa: palaveri maailmalle onnistuu vaikka keskellä keskustaa Oulujoen rannalla kalastaessa.

Lasten käsiä dronen ympärillä.
Kaksi henkilöä aamiaispöydässä, toinen selaa Oura-sormuksen uniraporttia.
Ihmisiä pyöräilemässä pyöräilydatanäytön ohi syksyllä.
3D-tulostin tulostamassa Eiffelin tornin pienoismallia.
Henkilö etätyöskentelemässä kaupunginkirjaston ikkunan edessä.
Maisemakuva Oulun suistoalueesta kesällä.

Teema

Pohjoinen sielu

Pohjoisuus on uskallusta, pohjoinen on asenne. Kokisitko Oulun omaksesi, jos se tulevaisuudessa yhdistäisi pohjoisen periksiantamattomuuden ja luontosuhteen moderniin elämään?

Siten määritämme paikkamme maailmassa – samalla saavutetaan tasapaino luonnon kanssa hylkäämättä aiemmin otettuja edistysaskelia: Oulussa ammennetaan esivanhempiemme luottamuksesta selviytymiseen karuissakin oloissa. Kestävä kehitys ja elinympäristömme arvostaminen ovat tärkeitä Oulussa, eikä pohjoinen ihminen pelkää olla myöskään hengellinen. Vesistöjen keskellä Oulu on kehittynyt moderniksi kaupungiksi, jolla on jalat tukevasti pohjoispohjalaisessa maassa.

Meriveden ja -tuulen kovettama oululainen pohjoisuus syntyy hullunrohkeista teoista ja hellittämättömyydestä. Meillä on kanttia: sehän näkyy jo talvipyöräilyssä ja avanto-pitchaamisessa. Oululainen ei välitä välimatkoista, sillä omasta mielestämme emme ole kaukana mistään. Sama sisukkuus yhdistettynä lumivyöryn lailla etenevään yhdessä tekemiseen luo Oulussa menestystarinoita tilanteessa kuin tilanteessa.

Saunalautta Tuirassa.
Jäkälää auringonvalossa.
Ihminen rannalla auringonlaskussa.
Ihmisiä pyöräilemässä talvella sillalla.
Valotaideteos heijastettuna Tuomiokirkon julkisivuun Lumo-valofestivaaleilla.
Ihminen nousee veden alta avannossa Polar Bear Pitching -tapahtumassa.